Pentru a deveni un “Noi” autentic

noi2Pentru ca un el şi o ea să devină un „noi” autentic este nevoie ca fiecare din cei doi să-l lase pe celălalt să fie el însuşi, nu să-l facă similar sieşi, nu să-l colonizeze, nu să-l asimileze: să-l iubească aşa cum ne-a iubit Isus.

E. Fromm scria: „Să iubeşti înseamnă să slujeşti. Atunci când mă pun în faţa unei persoane pot să o consider din două puncte de vedere. Pot să ţin cont de realitatea ei, de ceea ce este. Însă pot şi să fiu atent mai ales la ceea ce poate deveni. În fiecare persoană, oricât de mediocră ar fi, există un eu profund care cere urgent să fie realizat. Să iubeşti o persoană înseamnă să te pui în slujba acestui «eu» pentru a-l ajuta să se realizeze. Să iubeşti înseamnă să-l chemi pe celălalt la existenţă, să-l faci să trăiască, să-l faci să fie mai mult”.

Hei, sunt la început de drum cu acest sit: m-aş bucura şi ţi-aş fi profund recunoscător dacă mi-ai lăsa un comment şi mi-ai sugera ce articole să postez.

Cu prietenie,
Iuliu-Vasile Muntean

7 thoughts on “Pentru a deveni un “Noi” autentic

 1. Atunci cand ne predati cursurile de drept canonic, nu ne puteam imagina chiar toate situatiile pe care ulterior le-am intalnit in pastoratie. Asadar, ce facem cu acele cupluri in care unul sau ambii soti sunt la o a doua si fericita casatorie (civila sau religioasa pentru cei proveniti din BOR), care au fost binecuvantati cu prunci frumosi si care, in aceasta formula, ULTERIOR, au devenit catolici practicanti? Se mai supun acestia dreptului canonic; si mai exact, pot fi impartasiti public (spre exemplu)? Cunosc mai multe astfel de cazuri (de “recasatoriti”), buni crestini, unii imi sunt prieteni si, adesea, se simt stanjeniti cand in discutiile noastre vine vorba despre indisolubilitatea si unitatea casatoriei. Te rog, incearca sa scrii despre situatia acestora in Biserica, care le e locul, cum ar trebui priviti, cu cata compasiune etc. Sper sa fii la fel de limpede ca si un profesor de drept canonic, de a carui opinie sa tinem cont! 😉

  1. Victor, îţi mulţumesc pentru feedback. Eu sunt la început cu blogul, aşa că te rog să mă ierţi pentru întârzierea cu care îţi răspund. Mă străduiesc să învăţ cum să fiu eficient şi eficace. Încetul cu încetul, învăţ şi să ţin cont de faptul că e important să menţin legătura cu cei curajoşi (de fapt cu ăştia faci treaba!) care au tupeul să scrie. Am notat sugestia ta şi voi ţine cont de ea în articolele viitoare.
   O zi senină!

 2. Felicitari pentru ideea sit-ului si pentru ce ai scris pana acum! Ai atins o problema cu care se confrunta tinerii din ziua de azi. Ai scris scurt si concis (esentialul). De abia astept sa vad ce articole vei posta in viitor.
  Cred ca fiecaruia dintre noi i-ar placea sa stie care este secretul unei casatorii fericite.

  1. Oana, iţi mulţumesc pentru feedback: am incredere ca ma voi descurca la fel de bine cum am avut curajul sa ma bag pe lumea virtuala. Domnul este păstorul meu, de cine mă voi teme? Uşor de spus, greu de făcut! Dar nu este imposibil. Mă încredinţez rugăciunilor tale şi sper să nu te dezamăgesc

 3. Felicitari pentru initiativa. Mie mi-ar placea sa vad un articol despre abordarea finantelor intr-o casatorie. Cheltuitori sau economisitori? Cum ne influenteaza partea materiala (financiara) relatia cu sotul/sotia?
  Felicitari inca o data!

  1. Marcel, îţi sunt recunoscator pentru feedback şi sugestii. Am notat ideea pe care mi-ai sugerat-o şi te asigur că în scurt timp mă voi strădui să mă ocup de abordarea acestei probleme. O zi senină

 4. Cristos a Inviat!
  Va multumesc pentru initiativa: viziunea inteleapta a barbatilor asupra subiectului este foarte rar exprimata, dar atat de necesara!

Comments are closed.